День української писемности та мови на фінансово-гуманітарному факультеті

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри професійної освіти > День української писемности та мови на фінансово-гуманітарному факультеті

Безперечно, у нашій альма-матер належно шанують День української писемности й мови, тому й відзначати його, зокрема на фінансово-гуманітарному факультеті, розпочали ще у вівторок, 5 листопада 2019 року, в аудиторії 102 імені професора Тетяни Боголіб (головний корпус), де відбулося заняття-тренінг із розвитку мовленнєвої вправності «Екологія українського слова». Модерувала захід доктор педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти Олена Кулик.

«Ми вирішили нестандартно й сучасно провести навчання для тих, хто не є фахівцями з української мови. Саме тому спільнота університетського Центру інноваційного навчання та трансферу технологій вирішила найпершим із циклу заходів, запланованих до вшанування Дня української писемности й мови, провести заняття-тренінг науково-педагогічних працівників фінансово-гуманітарного факультету та  студентів – майбутніх педагогів професійного навчання з товарознавства / сфери обслуговування / документознавства / у видавничо-поліграфічній справі / у сфері харчових технологій;  майбутніх викладачів економіки. Такий формат дає можливість охочим актуалізувати знання з української мови й водночас продемонструвати мовленнєву вправність», – розповідає доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри професійної освіти Ірина Іванівна Доброскок.

Високоповажними учасниками заходу,  які  зголосилися перевірити себе на мовленнєву вправність, були й представники деканату фінансово-гуманітарного факультету – декан, кандидат економічних наук, доцент Світлана Кучеренко; заступники декана: кандидат економічних наук, доцент Вячеслав Різник, кандидат економічних наук, доцент Оксана Перчук; викладач Наталія Гора – і науково-педагогічні працівники кафедри професійної освіти – кандидат педагогічних наук, доцент Любов Басюк, кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Танана, а також керівниця відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності й голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених університету, аспірант Оксана Луцик.

Вітальне та напутнє слово учасникам тренінгу дала декан факультету Світлана Кучеренко, яка закликала шанувати українську мову, говорити нею й залишатися тут, вдома, в Україні. Світлана Юріївна зауважила, що, поспілкувашись із випускниками, які сьогодні працюють за кордоном, з’ясувала: найбільше, за чим вони сумують, є рідна мова, через те українськомовних людей там, на чужій землі, вони сприймають як найрідніших.

Вже далі модераторка заходу, Олена Дмитрівна Кулик, ознайомила учасників із форматом проведення заходу, поставила кілька запитань, які не потребували миттєвої відповіді, однак змусили замислитися про долю української мови сьогодні, завтра й у майбутньому: що ж потрібно зробити для того, щоб українська мова стала брендом? Знаком якості? Набула статусу модної й престижної? …

Ознайомивши учасників із правилами нетрадиційного заняття, модераторка поділила їх на команди й тренінгова гра розпочалась. Щоб пройти усі «ігрові бар’єри», учасникам довелося пригадати фонетику, орфоепію, орфографію, лексикологію, фразеологію й інші розділи шкільного курсу української мови та ще й вдатися до словотворчості: висунути припущення про значення слів, які їм невідомі; дібрати до слів-чужизмів відповідники, яких допоки не існує в українській мові й т.д.

На завершення заходу О. Д. Кулик звернула увагу учасників на його тему   – «Екологія українського слова». Чому екологія? (збереження та відновлення природного світового фонду). Тому, що сьогодні збереження та відновлення потребує й українська мова, яка надмірно засмічена словами-чужизмами. Бо якщо в ідеалі будь-яка мова має містити всього лише 10% чужизмів, то в українській мові відсоток значно вищий. Опиратися цьому явищу можна по-різному. Одним із способів є творення нових українських слів. Олена Дмитрівна ознайомила учасників із словником відкритого типу «Словотвір», який має на меті пошук, обговорення та вибір влучних відповідників до запозичених слів, закликала всіх долучитися до продукування нових слів й стати «художниками» нової української мови. Однак зауважила, що робити це варто вдумливо!

 «Неймовірний вир емоцій!», «Драйв!», «Динаміка!», «Шалена енергетика!», «Варто проводити більше таких заходів! Це надихає творити й досліджувати!», «Цікаво! Пізнавально! Креативно!», «Новаторський підхід до активізації освітньої (студентської) діяльності!», «Дякую за захід! Нове – це завжди цікаво!», «Було дуже весело!», «Мегапізнавальний захід!», «Зрозумів важливість популяризації української мови!», «Цікавий захід з нетрадиційною подачею матеріалу, який легко засвоювати!»…. Ці та інші захопливі коментарі були в анкетах-відгуках, які заповнили учасники наприкінці заходу. Й майже в кожній анкеті було написано: «Дякую!». Ці слова – найвища шана ініціаторам та організаторам заходу. А найбільш вагомим є те, що в кожного учасника захід залишив гарний післясмак, посилив прагнення вдосконалювати знання з української мови та формувати власну мовленнєву вправність.

Прес-служба фінансово-гуманітарного факультету

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Leave a Reply