На ФФЕПО відбувся круглий стіл щодо ролі аудиту у забезпеченні ефективного контролю за публічними фінансами: нотатки зустрічі

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри фінансів > На ФФЕПО відбувся круглий стіл щодо ролі аудиту у забезпеченні ефективного контролю за публічними фінансами: нотатки зустрічі

5 квітня 2024 року за ініціативи кафедри фінансів та кафедри обліку, оподаткування та бізнес-управління факультету фінансово-економічної і професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся круглий стіл на тему «Роль аудиту у забезпеченні ефективного контролю за публічними фінансами» за участі здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальностей 071 Облік і оподаткування та 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, присвячений актуальним питанням важливості аудиту, його методів та впливу на прозорість і відповідальність у фінансовому управлінні.

Повідомляється, що у рамках заходу було обговорено результати вебінару «Наскільки ефективним є контроль у державних публічних фінансах?», який був організований Центром економічної стратегії та проходив в змішаному форматі. Подія стала важливою точкою зустрічі для студентів, які прагнуть поглибити свої знання у сфері публічного фінансового контролю в Україні. Тут здобувачі презентували власні доповіді та обговорювали питання ефективності контролю в державних публічних фінансах з акцентом на актуальні виклики. Також особливу увагу було приділено необхідності підвищення прозорості та відповідальності управління публічними коштами, а також застосуванню новітніх технологій і методологій для посилення контрольних функцій.

Варто зазначити, що присутні мали можливість не лише дізнатися про сучасні тренди в сфері фінансового контролю, а і про вдосконалення системи загалом. Запрошеною гостею заходу стала випускниця університету, головний державний аудитор відділу моніторингу закупівель у бюджетній сфері Державної аудиторської служби України Ірина Левицька. Вона поділилася досвідом та особливостями роботи в сфері державного фінансового контролю.

Серед ключових рекомендацій варто виділити наступні аспекти:

  • Необхідність уникнення дублювання функцій Державною аудиторською службою (ДАСУ) і внутрішнім аудитом, що дозволить зосередитись на більш важливих аспектах контролю та аудиту.
  • З метою збільшення ефективності, ДАСУ повинна перейти до виконання цільових перевірок та розслідувань, особливо з акцентом на децентралізований внутрішній аудит як інструмент вдосконалення процесів та запобігання ризикам.
  • Посилення ролі Департаменту гармонізації фінансового контролю, що має сприяти покращенню підзвітності та якості звітності внутрішнього аудиту.
  • Важливим є повне розділення повноважень між Рахунковою палатою та Державною аудиторською службою, щоб забезпечити більш чітку та ефективну структуру контролю.
  • Застосування ризик-орієнтованого підходу та пріоритизація об’єктів перевірок з боку як ДАСУ, так і Рахункової палати мають стати ключовими принципами в роботі цих організацій.
  • Рахункова палата повинна забезпечувати чіткі рекомендації, а також оцінювати вплив їх запровадження та моніторити виконання з метою інформування Парламенту про ефективність роботи органів влади.
  • Парламент має виконувати свою контрольну функцію, забезпечуючи підзвітність Рахункової палати та її членів.

Таке поглиблення теми контролю у сфері публічних фінансів дало студентам можливість не тільки краще зрозуміти сучасні виклики та перспективи працевлаштування у цій сфері, але й осмислити важливість реформ та інновацій для покращення ефективності фінансового контролю в Україні, що є надзвичайно важливим для формування професійних компетенцій майбутніх фахівців у галузі Управління та адміністрування.

 Пресцентр кафедри фінансів