Відкриту лекцію для майбутніх видавців провела редактор газети «Вісник Переяславщини» Галина Карпенко

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри документознавства > Відкриту лекцію для майбутніх видавців провела редактор газети «Вісник Переяславщини» Галина Карпенко

Для проведення відкритої лекції до студентів спеціальності «Професійна освіта (Видавничо-поліграфічна справа)» фінансово-гуманітарного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» завітала редакторка газети «Вісник Переяславщини» Галина Карпенко. 15 жовтня 2019 року редакторка провела заняття з курсу «Організація планування видання».

Галина Карпенко понад сорок років працює в журналістиці, почала свій професійний шлях від кореспондента газети до редактора найтиражнішого видання в Київській області. Галина Іванівна розповіла про структуру газети, рубрики та постійні тематичні сторінки. Редакторка детально познайомила з колективом редакції, зупинилася на фахових характеристиках, які повинен мати журналіст, верстальник, коректор.

Окремою темою була розмова про організацію планування видання, процес роздержавлення видань в Україні, редакторка охарактеризувала етапи приватизації та труднощі, які довелося долати. Не оминули в розмові й економічний стан видання, особливості фінансового стану без засновників видань.

Галина Карпенко познайомила студентів з історією видавничого процесу на Переяславщині, про роботу місцевих друкарень. Детально розповіла студентам про етапи видавничого процесу газети «Вісник Переяславщини», звернула увагу на новітні технології сучасної поліграфії.

Під час заняття студенти виконали тест-завдання з виготовлення тематичних полос газети на наступний тиждень, запропонували власні теми та рубрики, свої пропозиції щодо дизайнерських знахідок і просили розглянути ці ідеї на редакційній колегії.

Студенти запитували редакторку про повноколірність видання, особливості роботи дизайнера-верстальника, передплатну ціну на видання, про постачальників видання, присутність газети в соціальних мережах тощо, адже, вочевидь, ця тема їх дуже зацікавила.

Ми сподіваємося, що нові оригінальні ідеї, які ми запропонували Галині Іванівні під час практичного заняття, будуть враховані в різних структурних розділах видання.

Олександр Юрчук

студент спеціальності «Професійна освіта (Видавничо-поліграфічна справа)»

Leave a Reply