10-11 липня 2019 року у Центрі інноваційного навчання та трансферу технологій ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», в рамках проекту «Нова система підвищення кваліфікації викладачів і удосконалення  навчання та викладання як засіб забезпечення якості вищої освіти», відповідно до плану заходів літньої школи викладачів, проходили тренінги та майстер класи. Спікерами виступили координатор команд та тренер Програми лідерського потенціалу розвитку університетів України (British Council, Інститут вищої освіти НАПН України) кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології Київського університету імені Бориса Грінченка Неля Лебідь та доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, завідувач кафедри професійної освіти Ірина Доброскок. Учасниками стали науково-педагогічні працівники кафедр професійної освіти, обліку і оподаткування, економіки, фінансів, банківської справи та страхування, які активно долучилися до обговорення питань підвищення якості вищої освіти через потенціал викладачів, удосконалення викладання і навчання у вищій школі.

Із зацікавленням працювали викладачі фінансово-гуманітарного факультету на майстер-класі «Фасилітація у викладанні: тренд чи необхідність?», адже було піднято актуальні питання розвитку вищої освіти, серед яких: сфера та доцільність застосування фасилітації у вищій школі; організація процесу колективного розв’язання проблем у групі; вироблення навичок, які дозволяють ефективно організовувати в студентській аудиторії обговорення складних проблеми без часових та емоційно-вольових витрат, з максимальним залученням учасників навчального процесу; сучасні інтерактивні методи та методики у викладанні; технології залучення студентів до активної взаємодії; можливості та обмеження фасилітації в освітньому процесі; техніки фасилітації (швидкі діалоги, світове кафе, мозковий штурм, ментальні карти тощо); переваги, можливі результати та перспективи фасилітації.

Заход пройшли у досить невимушеній та дружній атмосфері. Учасники протягом усього тренінгу могли насолодитись ароматною кавою та різноманітними смаколиками. Кожен з викладачів мав певні очікування від майстер-класу, які, в результаті, були виправдані.

Із впевненістю можна стверджувати, що заходи, організовані у рамках літньої школи сприяють підвищенню якості освіти у вищій школі, навчанню на основі професійного досвіду, відкривають можливості для професійного розвитку працівників і сприяють інтелектуальному зростанню у відповідності до вимог ринку.

Щиро дякуємо організаторам, Нелі Лебідь за можливість ознайомитися з новим досвідом та практичними секретами, з ефективними методами фасилітації, які можна з успіхом використовувати у викладацькій практиці й, безперечно, за подаровані позитивні емоції, що надихає на пошуки нових методів професійного самоудосконалення, викладання, вмотивує запроваджувати набуті знання та навички у практичну площину спілкування із студентами.

Прес-служба фінансово-гуманітарного факультету

Leave a Reply