Розширення міжнародної співпраці університету: представники кафедри документознавства відвідали вищі навчальні заклади Латвії

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри документознавства > Розширення міжнародної співпраці університету: представники кафедри документознавства відвідали вищі навчальні заклади Латвії

30 травня 2019 року з метою налагодження міжнародної співпраці з європейськими навчальними закладами викладачі кафедри документознавства ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» – доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри Інна Демуз та кандидат історичних наук, доцент (за сумісництвом) Неоніла Красножон відвідали Латвійський університет, а 4 червня 2019 року – Лієпайський університет.

Нагадаємо, що 23 лютого 2019 року компанія «Інтелект Гід» за підтримки Посольства Латвійської Республіки в Україні проводила для усіх бажаючих «Латвійський Вікенд» з метою розповісти, чим саме приваблює освіта в Латвії, і для кого вона може бути ідеальним вибором. Саме тоді сковородинівці й познайомилися з представниками університетів Латвії, з якими продовжили підтримувати зв’язки, та від яких, врешті, отримали запрошення відвідати наприкінці цієї весни одні з кращих латвійських закладів вищої освіти.

У першу чергу, викладачі нашої альма-матер відвідали Латвійський університет у місті Рига, який є найстарішим та одним з найбільших вищих навчальних закладів не лише Латвії, але й країн Балтії в цілому. У ньому функціонують 13 факультетів і більше 20 науково-дослідних інститутів. Відомо, що на даний час ним підписано понад 500 угод про співпрацю із 326 навчальними закладами з понад трьох десятків європейської країни.

Латвійський університет пропонує сучасну академічну вищу освіту за трьома освітніми рівнями, визнану на міжнародному рівні якості навчання, програми обміну з університетами Європи, лекції штатних викладачів та гостьові лекції визнаних учених і практиків у галузі, сучасні приміщення для навчання та інноваційні технології, доступ до сучасних бібліотечних та інформаційних ресурсів тощо.

У ході робочого візиту відбулися зустрічі представників кафедри документознавства ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» з деканом факультету суспільних наук Янiсом Iкстенсом, директоркою вiддiлення iнформацiйної та бiблiотечної справи Дайною Пакалною, директоркою відділення управління інформацією Байбою Холмою, результатом яких стало обговорення можливості та перспектив розвитку подальшої співпраці за всіма напрямами освітнього та наукового співробітництва. Загалом, представників Латвійського університету, у першу чергу, цікавлять спільні конференції, наукова співпраця, обмін студентами, запрошення лекторів-викладачів, які зможуть читати лекції англійською мовою у них, і, відповідно, їхні викладачі також отримають змогу приїжджати до нашого університету. Відомо, що найближчим часом буде розроблено проект співпраці між нашими закладами вищої освіти.

Зазначимо, на факультеті суспільних наук здійснюється підготовка фахівців за спеціальностями: «Управління інформацією», «Бібліотечна справа», «Політологія», «Соціологія» та «Комунікації», які надають знання для пошуку, аналізу, розуміння та створення інформації.

Крім того, наші викладачі, в ході свого візиту до Латвії, відвідали Лієпайський університет, який бере участь в міжнародній програмі з обміну студентами Erasmus+. Студенти Лієпайського університету мають можливість пройти семестр навчання у більш ніж 70 університетах в 20 країнах, зокрема в Норвегії, Фінляндії, Бельгії, Данії, Німеччині, Нідерландах, Португалії, Іспанії, Литві, Словаччині, Румунії, Греції, Туреччині, Чехії та інших. На базі університету працюють дослідні центри та інститути: освітніх наук, гуманітарних наук, соціологічних досліджень, математичних наук та інформаційних технологій, управлінських наук та інші.

Враховуючи це, на зустрічі з представниками міжнародного відділу Лієпайського університету Патріком Моревсом та Ерікою Лаубергою наші делегати обговорили можливості співпраці наших університетів за програмою ЄС Erasmus+.

Підсумовуючи свої враження від подорожі Інна Олександрівна та Неоніла Григорівна зазначили, що, чи не найбільше, їх приємно вразила прозорість освіти в Латвії, яка починається з того, що стіни в одному з корпусів Латвійського університету повністю скляні. Навіть проходячи повз, можна спостерігати за тим, як викладач проводить лекцію для студентів. Університет і бібліотека відкриті для студентів цілодобово. Цікавим є і те, що усі викладачі мають змогу відвідувати курси англійської мови, а потім здавати іспити на її знання.

Наостанок, хочеться побажати сковородинівцям рухатися вперед, налагоджувати особисті контакти з представниками інших університетів і не боятись їх відвідувати. Адже це розширює міжнародну співпрацю університету і є дуже цікавим досвідом як для викладачів, так і для студентів.

Прес-служба кафедри документознавства

Leave a Reply