20-річчя фінансово-гуманітарного факультету ПХДПУ імені Григорія Сковороди у дружному родинному колі

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини факультету > 20-річчя фінансово-гуманітарного факультету ПХДПУ імені Григорія Сковороди у дружному родинному колі

Історія розвитку економічної освіти на Переяславщині налічує два століття, останні двадцять років з яких на варті ґрунтовних знань з обліку і оподаткування, фінансів, банківської справи та страхування, економіки та професійної освіти стоїть сучасний фінансово-гуманітарний факультет. 24 жовтня він зібрав на ювілейний день народження численну добірну спільноту своїх викладачів, студентів, людей, що стояли біля витоків формування факультету, а також вдячних випускників, що злетілись привітати рідний факультет подолавши сотні кілометрів в дорозі. Але про все по порядку.

         Святковий день розпочався о десятій годині ранку лекцією «Глобальна національна економіка та перспективи її розвитку», яку для всіх охочих студентів фінансово-гуманітарного факультету в аудиторії імені Тетяни Максимівни Боголіб провела доктор економічних наук, професор Лариса Мармуль. В ході лекції присутні дізнались про перспективи всебічного розвитку України та світу на найближчий час, розглянули найсвіжіші рейтингові показники щастя, могутності та безпеки в Україні та світі, а також розглянули фактори, завдяки яким збільшується приріст населення у світі. Присутні ознайомилися з думками футурологів, прогнозами економістів та інших дослідників щодо того, яким може стати майбутнє нашої Батьківщини та ключових світових держав за умови того чи іншого розвитку подій.  Спільно, присутні прийшли до висновку, що, попри всі негаразди, українці мають гарні перспективи на майбутнє. Нам є чим пишатися, тому потрібно нарощувати могутність своєї країни, і застосовувати свої таланти і можливості на її благо. Наостанок, Лариса Олександрівна привітала всіх з ювілеєм факультету, та побажали всім нових звершень на благо української держави.

         Ювілей фінансово-гуманітарного факультету продовжився в конференц-залі імені Василя Сухомлинського, де відбулися урочистості з цього приводу. До присутніх із вітальним словом звернулась нинішній декан факультету Світлана Кучеренко. Світлана Юріївна зробила короткий екскурс історією формування факультету, зупинившись на найважливіших віхах його розвитку, історіях людей та успіхів від моменту заснування до сьогодення, без яких фінансово-гуманітарний факультет не постав би у своєму сучасному вигляді. Приємно відмітити, що на сьогодні фінансово-гуманітарний факультет займає чільні позиції в університеті, славиться в Україні не лише численними досягненнями своїх студентів та викладачів, а й випускників, що є керівника багатьох вітчизняних підприємств, установ, бізнесових структур та наукових установ (12 випускників вже захистились і працюють на факультеті, 16 нині є аспірантами). Світлана Кучеренко побажала всім міцного здоров’я, педагогічного натхнення та душевної злагоди, всіляких щедрот долі, Божого благословіння на нові починання та успіхи.

         Декан факультету виконала приємну місію нагородивши факультетськими відзнаками за багаторічну, плідну співпрацю з факультетом багатьох колег факультету, разом з якими факультет зріс, утвердився і може надалі розвиватися в освітньо-науковому просторі та виховувати студентство, що прагне до знань, умінь та творчості: ректора університету Віктора Коцура, проректорів Валерія Хомича, Валерія Троценка, Сергія Рика, начальника навчального відділу Анатолія Брехунця, помічників ректора Ларису Бутович та Дениса Мірошніченка, головного бухгалтера Ольгу Яременко, голову профкому Сергія Закопайла, керівника відділу інформаційних технологій та моніторингу якості освіти Василю Якубу, керівника відділу кадрів Людмилу Погребну, директора бібліотеки Ольгу Шкиру, керівника соціально-гуманітарного відділу Андрія Іващенка, керівника загального відділу Ірину Гагаріну, керівника відділу міжнародних відносин Оксану Ковтун, керівника відділу аспірантури та докторантури Антоніну Розсоху, голову Наукового товариства університету Оксану Луцик та провідного фахівця соціально-гуманітарного відділу Олександра Молоткіна, що, до слова, був ведучим цього урочистого засідання.

         Від імені керівництва університету факультет прийшов привітати перший проректор Валерій Хомич. Валерій Феодосійович відзначив що за 20 років на фінансово-гуманітарному факультеті сфокусувалась незліченна кількість корисних ідей та їх реальних втілень, що дозволяють сьогодні йому утримувати чільні позиції серед всіх факультетів сковородинівського вишу. Адже нині кожен четвертий студент університету є студентом ФГФ, кожна п’ята університетська кафедра теж є кафедрою цього факультету. Проректор відзначив всіх хто стояв біля витоків зародження цього структурного підрозділу, передусім це подружжя Калмикових, що в досить не прості для країни часи внесли пропозицію створити цей факультет, і впровадили підготовку фахівців економічного профілю у нашому місті. Попри всі труднощі і педагогічну спрямованість університету факультету вдалось зайняти чільне місце в навчальному закладі і зберегти його до сьогоднішнього дня. Пригадав Валерій Феодосійович і Тетяну Максимівну Боголіб, що 15 років віддала управлінню фінансово-гуманітарним факультетом і зробила його статусним серед по всіх можливих ідентифікаторах успішного розвитку факультетів, зокрема в рамках міжнародної співпраці. Валерій Хомич побажав факультету нових досягнень, та запевнив у тому, що керівництво навчального закладу завжди буде сприяти успішній реалізації всіх ініціатив факультетської родини економістів. З нагоди свята він виконав почесну місію   таких викладачів та справжніх легенд факультету: Медаллю Григорія Сковороди – Світлану Кучеренко, Інну Демуз, Марину Навальну; Грамотами університету – Доброскок І.І., Євтушенко Н.М., Калмикову Л.О., Козій Т.В., Муромцева М.М., Різник Л.М., Семененко О.Г.

         Наступною факультет випало привітати його матері, Ларисі Олександрівні Калмиковій. У виступі вона зазначила, що їй, як людині яка започатковувала факультет, нині приємно бачити молодий, оновлений професорсько-викладацький склад свого дітища, і дякувати за те, що вони достойно продовжують традиції, що були закладені в 1995 році. Лариса Олександрівна відзначила імена тих людей, що в свій час першими вчили економістів, які повірили в економічне відділення інституту, це низка викладачів нинішнього Київського національного економічного університету, відомий доктор філософських наук Фелікс Рудич, нинішній ректор Віктор Коцур, нинішій декан соціоісторичного факультету Борис Дем’яненко, і навіть викладач з Америки, якому довелося звикати до життя в чужій країні, її ментальних звичок та традицій, про що нині з посмішкою згадують ті хто його знав. Лариса Калмикова згадала, якими складними були перші кроки становлення факультету, та побажала всім наснаги у написанні нових успішних сторінок його функціонування.

         Естафету вітань перейняла ще одна важлива людина, без якої важко уявити перші кроки факультету Любов Різник, що зауважила, що сьогоднішнє свято – велика заслуга не лише безпосередніх викладачів та студентів факультету, а й усіх хто так чи інакше ніколи не залишався осторонь його життя та розвитку. Саме на долю Любові Миколаївни випала організація навчального процесу, складання навчального плану та перших розкладів, запрошення до праці перших викладачів, що на той час не було так просто, як нині. Через роки Любов Миколаївну вражає те, що на той час команді економічного відділення повірили надзвичайно здібні випускники середніх шкіл та їх батьки, обравши для навчання економічний фах саме у Переяславі. Викладачі старались не підвести своїх перших вихованців, передаючи їм свої кращі знання та вміння. В цей день шанована гостя зичила студентам пишатися своїм факультетом, а викладачам злагодженої праці, взаємодопомоги та взаємопідтримка, яка б і надалі сприяла тому, аби фінансово-гуманітарний факультет був беззаперечним флагманом сковородинівської альма-матер.

         В цей день прийшов привітати факультет і його другий декан Микола Муромцев, що підкреслив численні здобутки фінансово-гуманітарного факультету на всіх етапах його розвитку. Гість продовжив тенденцію згадок про становлення факультету, та відверто і конкретно повідав про всі перепони та труднощі, що випали на долю становлення найсильнішого нині структурного підрозділу університету, коли «всі відповідали за все», і про те, як тодішня команда спільно подолала найскладніші перші три роки, титанічно звівши економічну освіту Переяслава на ноги. Микола Миколайович, з висоти своїх літ, побажав всім присутнім здоров’я, яке завжди є запорукою всіх успіхів і починань.

         До вітальних слів долучилась і Тетяна Козій, що підкреслила виступи всіх попередніх виступаючих та зробила своєрідний заключний висновок того, яким постав перед сучасністю фінансово-гуманітарний факультет через 20 років після свого заснування. Тетяна Василівна побажала здоров’я і невичерпності сил всім присутнім та їх родинам, здійснення найзаповітніших задумів та мрій, аби кожен день був позначений новими досягненнями, а милостивий Бог допомагає долати всі труднощі, що виникають у сучасності.

         Всіх попередньо виступаючих першопрохідців економічної освіти на Переяславщині було нагороджено пам’ятними відзнаками університету.

         Не могли не згадати в цей день присутні і багаторічну очільницю факультету Тетяну Максимівну Боголіб, життя якої раптово обірвалось на початку цього року. В її пам’ять було продемонстровано добірку її кращих відеовиступів та світлин, де вона відзначає основні віхи своєї діяльності за 15 успішних років проведених нею біля керма факультету. Під час перегляду багато присутніх не стримували сліз, адже важко пояснити, чому життя несправедливо забирає від нас тих, хто щиро і чесно працював на результат, сміливо творив успішний завтрашній день свого факультету, сприяв його визнанню у світі, напрацював свою кадрову та методичну бази. Пам’ять Валентина Калмикова та Тетяни Боголіб було вшановано хвилиною мовчання.

         Згодом, за багаторічну сумлінну працю (Розпорядження), було відзначено взірцевих сучасних викладачів факультету: заступницю декана з навчальної роботи Малишко Віталіну Валеріївну, заступника декана з наукової роботи Різника Вячеслава Володимировича, заступницю декана з роботи зі студентами заочної форми навчання Перчук Оксану Володимирівну, заступника декана з професійної підготовки студентів Овсієнка Анатолія Миколайовича.

         Найбільшою гордістю кожного факультету є його успішні випускники. Багатий такими і фінансово-гуманітарний. Подолавши сотні кілометрів до рідного порогу з’їхались одні з кращих випускників: начальник комунального підприємтства «Виробниче управління житлово-комунального господарства Переяслав-Хмельницької міської ради Київської області» Олександр Слюсар, голова Красилівської районної організації «Український фонд благодійництва» Олександр Бобух, голова ГО «Серця кіборгів» Анатолій Свирид. Всі вони відзначали невпинний ріст рідного факультету, згадували власні враження про славетний Переяслав, і просто раділи тому, що Переяслав гостинно зустрічає їх через багато років після випуску. Гості були нагороджені пам’ятними подарунками факультету та університетськими відзнаками. Відрадно, що випусники Олександр Бобух та Анатолій Свирид нині живуть в різних частинах України, і кожен з них в дорозі на свято рідного факультету подолав близько півтисячі кілометрів доріг рідною Батьківщиною, що, напевно, є чи не найпоказовішим і найправдивішим виявом любові до рідних стін сковородинівського вишу.

         Наостанок урочистостей, заступник декана факультету з наукової роботи Вячеслав Різник, нагородив за участь у наукових заходах, конкурсах та олімпіадах кращих студентів факультету: Леоніда Демяненка, Анастасію Москаленко, Лілія Тетерятнік, Анастасію Приймачук та Вадима Ківала. А студентський декан факультету Дарія Весельська подякувала всім викладачам від імені сучасного студентства ФГФ та запросила до перегляду святкового концерту, що силами студентів факультету було підготовлено і показано одразу ж по завершенню в актовій залі університету.

         В ході святкового концерту, який вели молоді та талановиті Каріна Вавілова та Вадим Лихневич, згідно Розпорядження, відбулося нагородження кількох десятків кращих студентів за численні наукові та творчі старання на благо рідного факультету, а також викладачів і кафедр факультету. Останніх двох нагороджували представники студентського складу факультету, і робили це в досить незвичних номінаціях:  «Берегиня факультету» – декан Світлана Юріївна Кучеренко, «Сонечко факультету»Віталіна Малишко, «Залізна леді» Оксана Перчук, «Мені зверху видно все»Анатолій Овсієнко, «Найкращий друг студента» – В’ячеслав Різник, «Восьме чудо світу»Наталія Ващенко, «Найепатажніша та найсучасніша кафедра»Кафедра фінансів, банківської справи та страхування, «Найінноваційніша кафедра»Кафедра економіки, «За відданість студентам»Кафедра документознавства, «Найблагородніша кафедра»Кафедра професійної освіти, «І до розумних, і до красивих»Кафедра обліку та оподаткування.

Родзинкою свята стали виступи найталановитіших студентів факультету: музичні вітання від неповторної Валентини Шевчук, чуттєві танці від Оксани Вакуленко та Анастасії Садової, талановиті першокурсники – юна співачка Анна Юраш та гітарист Володимир Григоревич, що виконали відомий хіт гурту «Бумбокс» «Наодинці», прониклива поезія від Віолетти Русецької, чудернацька гумореска від Каріни Вавілової, а також зірковий виступ першокурсників факультету, які потішили присутніх найактуальнішими сучасними танцями. В ході свята свої таланти глядачам дарували і спеціально запрошені гості – танцювальний колектив «Вольтаж» та дитячий танцювальний колектив районного будинку культури «Фаворит» (під керівництвом випускниці факультету Анни Танани).

         Надзвичайно приємно і зворушливо було спостерігати за тим, якою дружною та злагодженою є факультетська родина фінансово-гуманітарного. Вона не забуває тих хто стояв біля витоків факультету, бережно плекає те що має зараз, пам’ятає свою історію, живе сучасністю, є чесною, працьовитою, та такою, що щиро підтримує одне одного під час час постійних злетів та рідкісних падінь. Хочеться аби цей факультет ще не один рік був флагманом нашого університету, а решта факультетів брали з нього найкращий приклад і примножували свої успіхи в рідному університеті, не штовхаючи його до занепаду.

Многая літа тобі, ФГФ!

 

Максим Левченко

 

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” images=”515,514,513,512,511,510,509,508,507,506,505,504,503,502,501,500,499,498,497″]

Leave a Reply

Недавні записи