«OSINT у бізнесі: аналіз даних на основі відкритих джерел»: у «Клуб випускників» завітала співзасновниця проєкту ESPY Аліна Собко

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри обліку, оподаткування та бізнес управління > «OSINT у бізнесі: аналіз даних на основі відкритих джерел»: у «Клуб випускників» завітала співзасновниця проєкту ESPY Аліна Собко

Близько опівдня 17 червня 2024 року, у рамках проєкту «Клуб випускників університету», на платформі «Microsoft Teams» відбулась зустріч із співзасновницею проєкту ESPY, випускницею факультету фінансово-економічної і професійної освіти, спеціальності 071 «Облік і оподаткування» Університету Григорія Сковороди в Переяславі Аліною Собко. Понад годину говорили на тему «OSINT у бізнесі: аналіз даних на основі відкритих джерел».

На базі міжнародних практик розвідок для держави Собко започаткувала в ESPY OSINT для бізнесу. Нині займається залученням клієнтів з нуля для десятків проєктів у країнах Азії, Європи та Південної Америки, є першою міжнародною амбасадоркою OSINT з України й спікеркою конференцій Milipol та ISS у Чехії, Франції, ОАЕ та Сингапурі.

У ході зустрічі кілька десятків її учасників аналізувати діяльність конкурентів, відстежувати ринкові тенденції та визначати потенційні загрози для бізнесу за допомогою Open Source Intelligence. Також більше дізналися про розвідку на основі відкритих джерел (OSINT).

Серед іншого обговорювали й переваги та недоліки Open Source Intelligence, техніки збору та аналізу даних OSINT, користь розвідки для бізнесу та стратегічного планування, варіанти застосування OSINT у дослідженнях, розбір конкретного кейсу OSINT.

«Соціальні медіа – це додатки, океан даних. Звідти ви можете збирати інформацію про людей, їхніх друзів, інтереси, сфери робочі тощо. Додатки це є ще цікавіша сфера, адже, зазвичай, людина контролює соціальні медіа про себе, приміром що там пишуть про неї інші люди. Також вона може підчистити якісь коментарі, але людина абсолютно не контролює додатки. Рекомендую на це звернути увагу, тому що саме ці додатки і є найціннішим таким діамантом у всьому цьому океані відкритих даних. І цей діамант є супер цінним як для розвідки, так і для поліції, корупціонерів НАБУ, антикорупційних структур і так само для журналістів, приватних користувачів, банків тощо. Саме в додатках зберігається інформація про досвід», – зауважила Аліна Собко.

Надалі сковородинівці питали у Собко про те, як вона почала цікавитися цією темою,  як почала дослідження у цій царині OSINT саме для бізнесу та багато іншого.

«Я закінчила університет, почалась війна і я виїхала за кордон, де певний час працювала в економічній сфері. Викладала економіку англійською мовою. Був проєкт закордоном який займався відкритими даними – це був 2016 рік. На той час бізнесу в сфері відкритих даних не було тому що ніхто не розумів їхню цінність. З початком COVID-19 подорожі за проєктом зменшились і ми вирішили перейти в бізнес. Потім ми зрозуміли, що ці самі дані цікаві не тільки державним клієнтам для досліджень та розслідування, а й бізнесу, у якого немає такого широкого інструментарію. Я мала досить талановитих співзасновників по проєкту, і разом, десь за дев’ять місяців, ми створили цей веб-портал. Він постійно вдосконалюється. Це вже третя наша варіація сайту. Ми постійно щось там дороблюємо. Тобто, підсумовуючи, це був такий рятувальний круг для бізнесу, для того, щоб протистояти шахрайству, протистояти недоброчесним співробітникам, недоброчесним клієнтам тощо», розповіла випускниця університету.

Ближче до завершення сковородинівці поцікавилися в успішної осінтерки, з якими проблемами стикалися в її команді під час моніторингу OSINT джерел у міжнародних проєктах:

«Клієнт хоче бачити приватні дані. Треба розуміти, що відкриті дані це те, що ви розміщуєте там про себе, або що розміщено в когось на сторінці тощо. Але той контент, коли комусь щось написали в приватних повідомленнях, вже не є відкритим джерелом. Перша проблема це коли клієнти того не розуміють і думають, що це OSINT. Багато користувачів не розуміють цих меж і цінність OSINT», – відповіла Аліна.

Зустріч стала можливою завдяки організації кафедри обліку, оподаткування та бізнес-управління, факультету фінансово-економічної і професійної освіти, технічної та інформаційної підтримки Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених та Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю університету.

Відкриті джерела даних (OSINT) надають безмежні можливості для отримання цінної інформації про конкурентів, ринкові тенденції та потенційні загрози для вашого бізнесу. У сучасному динамічному світі володіння інформацією стає ключовим фактором успіху. Вдячні Аліні за цінний досвід та розраховуємо на нові зустрічі!

 

Анна Стешенко