Студенти ФФЕПО долучилися до участі у національному проєкті відзначення Дня гривні в Україні

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини кафедри фінансів > Студенти ФФЕПО долучилися до участі у національному проєкті відзначення Дня гривні в Україні

З 4 по 29 вересня 2023 року здобувачі факультету фінансово-економічної та професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі взяли участь у національному проекті відзначення Дня гривні в Україні. Заходи були організовані  Національним банком України за підтримки проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Повідомляється, що студенти ФФЕПО відвідали онлайн зустріч з головним редактором журналу «Нумізматика і фалеристика» членом Національної спілки журналістів України, членом Комісії з дизайну пам’ятних монет НБУ Максимом Загребою. Серед іншого дізналися, які іноземні монети присвячені Україні, нашій культурі та видатним історичним подіям та постатям.

Надалі, під час онлайн зустрічі з істориком, етнографом, аспірантом Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України Ігорем Турейським, дізналися про особливості українських традиційних прикрас, а саме про їх виразні взірці для виготовлення яких використовувалися монети.

«Прикраси як обов’язковий атрибут традиційного вбрання, вражають своєю варіативністю та локальною специфікою, оригінальною майстерністю, відображають художньо-естетичне бачення українців. Також познайомилися якою була роль та функція прикрас в традиційному костюмі та в уявленнях наших предків, дізнались про походження української власної грошової одиниці – гривні, її перше зародження та особливості побутування, що  гривня княжого роду та походить від прекрасного – вартісної прикраси багатої жінки, а також те, що зародження гривні у давні часи відповідає кращим світовим традиціям», діляться враженнями сковородинівці.

Серед основних подій святкування Дня гривні слід відмітити проведення віртуальної екскурсії до Музею Грошей, який розташований у Києві. Студенти разом з екскурсоводом  відвідали музей і отримали можливість побачити унікальну колекцію грошей різних епох та дізнатися про те, як змінювалася гривня протягом століть і років Незалежності.

Участь студентів факультету фінансово-економічної та професійної освіти у відзначенні «Дня гривні» була надзвичайно цікавою та пізнавальною. Вони не лише відкрили для себе нові аспекти історії гривні та фінансової системи України, але й поглибили знання у сфері  грошового обігу.

 

Пресцентр факультету фінансово-економічної та професійної освіти