ФФЕПО вже вдруге приймає наукову студентську еліту на конференції «Сучасні економічні перспективи в умовах формування суспільства сталого розвитку»

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини факультету > ФФЕПО вже вдруге приймає наукову студентську еліту на конференції «Сучасні економічні перспективи в умовах формування суспільства сталого розвитку»

12 травня 2023 року факультет фінансово-економічної і професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі організував ІІ Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Сучасні економічні перспективи в умовах формування суспільства сталого розвитку».

Співорганізаторами наукового заходу були: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Державна установа «Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України», Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти, Київський фаховий коледж туризму та готельного господарства, Васильківський фаховий коледж Національного авіаційного університету; кафедра економіки й Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Модерував конференцію кандидат історичних наук, доцент кафедри економіки, заступник декана з наукової роботи факультету фінансово-економічної і професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Євгеній Костик.

Розпочала конференцію з вітальним словом кандидат економічних наук, доцент, декан ФФЕПО Світлана Кучеренко. Вона наголосила на тому, що, незважаючи на негативні зовнішні та внутрішні фактори, які пов’язані з війною росії проти України, наші молоді вчені активно працюють на науково-освітньому фронті і побажала усім учасникам конференції плідної роботи.

Пленарне засідання стартувало із виступу здобувачки ІІІ курсу спеціальності «Облік і оподаткування», голови студентського самоврядування ФФЕПО Юлії Бойко на тему «Військовий облік на підприємствах». Студентка наголосила, що завданнями військового обліку є: утворення військового резерву людських ресурсів для забезпечення здійснення заходів щодо переведення Збройних Сил та інших військових формувань, а також для доукомплектування їх особовим складом у мирний час та в особливий період; проведення аналізу кількісного складу та якісного стану призовників і військовозобов’язаних для їх ефективного використання в інтересах оборони та національної безпеки держави; своєчасне оформлення військовооблікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів; здійснення контролю за виконанням призовниками і військовозобов’язаними, посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій встановлених правил військового обліку.

Тему «Особливості податкової політики в умовах воєнного стану», розкрила Оксана Діденко – здобувачка ІІІ курсу спеціальності «Облік і оподаткування», голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ФФЕПО. Доповідачка наголосила на тому, що на початку березня Верховна Рада зупинила перебіг строків для платників податків та контрольних органів і призупинила податкові перевірки, зупинялася і робота Системи електронного адміністрування ПДВ, але вже в травні парламент зобов’язав платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати зобов’язання.

Цікавою була доповідь здобувача ІІ курсу спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» Андрія Білецького «Геополітичне положення України: переваги та проблеми». Тут йшлося про те, що на початку XXI ст. глобальне геополітичне положення України вирізняється такими рисами: вона розташована в глобальному геополітичному «кільці» Північної півкулі, утвореному територіями країн «тріади» та комунікаціями між ними, при цьому на заході територія України безпосередньо прилягає до європейських держав, які після розширення ЄС входять у найпотужніше інтеграційне угрупування світу; користуючись можливостями міжнародного співробітництва, суверенній Україні, з одного боку, зручно активізувати взаємодію з євроатлантичними структурами, сподіваючись на залучення технологій та капіталу країн Європи, США та Японії, з іншого – зберігати добросусідські стосунки з країнами євразійських структур.

Про «Вплив війни на поточну резилентність соціально-економічної системи України» розповіла Владислава Перчук, здобувачка IV курсу спеціальності «Економіка». Вона відмітила, що перед Україною постала проблема нарощення інвестиційно-економічного потенціалу для повоєнного відновлення, а це потребує імплементації ефективних інструментів забезпечення стійкості економічної системи через розвиток підприємницького сектору та підвищення інвестиційної привабливості, а також формування нової стратегії економічного поступу країни в умовах невизначеності та повоєнної відбудови, а відтак нова модель макроекономічної стратегії країни має ґрунтуватися насамперед на забезпеченні довгострокової економічної стабільності.

Досить аргументованою була доповідь здобувача ІІІ курсу спеціальності «Облік і оподаткування» Олександра Макарчука на тему «Форензік: європейський досвід та українські реалії». Олександр наголосив, що форензік дозволяє: проаналізувати ефективність роботи співробітників; оцінити дієвість і працездатність всіх бізнес-процесів; дізнатися, наскільки добре працює бізнес; скласти список ризиків; підібрати оптимальні заходи, спрямовані на мінімізацію ризиків; відшукати винних осіб в корпоративному шахрайстві.

«Можливості транспортної логістики в сучасних умовах діджиталізації та євроінтеграції» у своїй доповіді розкрила Олена Моргун, здобувачка І курсу спеціальності «Менеджмент». Вона запевнила, що діджиталізація бізнесу – рушійна сила, яка сприяє його просуванню, а її основні переваги: економія часу і підвищення продуктивності – автоматизація виробництва та інших внутрішніх процесів компанії; оптимізація та покращення комунікацій – як внутрішніх, так і зовнішніх; можливості кроспродажів, вихід на новий рівень обслуговування клієнтів і заохочення їх до придбання більшої кількості продуктів; конкурентні можливості за рахунок поліпшення клієнтського досвіду і загальної оптимізації робочого процесу.

Здобувачка ІІ курсу спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» Ольга Навіна виступила з доповіддю на тему «Об’єктивна та суб’єктивна глобалізація», де зосередила увагу на проблемі глобалізації. На її думку, глобалізація – це об’єктивний соціальний процес, змістом якого є зростаючі взаємозв’язок і взаємозалежність національних економік, національних політичних і соціальних систем, національних культур, а також взаємодії людини й навколишнього середовища, тоді як в основі глобалізації лежить розвиток світових ринків товарів, послуг, праці, капіталу, а відтак глобалізація – це продукт епохи постмодерну, переходу від індустріальної до постіндустріальної стадії економічного розвитку, формування основ ноосферно-космічної цивілізації.

Екологічні проблеми в Україні та напрями їх вирішення піднімала Дар’я Висовень, здобувачка ІІ курсу спеціальності «Облік і оподаткування». У контексті своєї доповіді дослідниця зазначила, що однією з найважливіших екологічних проблем в Україні під час війни стало забруднення повітря, води та ґрунту, позаяк постійні бомбардування та обстріли міст і населених пунктів призвели до викиду великої кількості токсичних хімічних речовин у навколишнє середовище. Ще однією серйозною екологічною проблемою в Україні під час війни стало знищення лісів і місць проживання диких тварин, адже постійні бомбардування та обстріли лісів завдали значної шкоди екосистемі, і багато видів рослин і тварин були змушені покинути свої домівки.

Цікавою була тема «Фінансова політика держави в умовах формування суспільства сталого розвитку», яку запропонувала до розгляду Юлія Рак, здобувачка, денної форми навчання спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Тут акцентувалась увага на тому, що стратегічні напрями державної фінансової політики соціального розвитку, ґрунтуючись на результатах аналізу існуючих соціально-економічних тенденцій, достовірних прогнозах, врахуванні факторів економічного та інституційного середовища, передбачають: підвищення дієвості бюджетно-податкової політики як інструменту забезпечення соціального розвитку суспільства, задіяння фінансових важелів активізації підприємницької діяльності як основи формування середнього класу, підвищення ролі державно-приватного партнерства у системі соціального розвитку суспільства.

Науково-обґрунтованою була доповідь Діани Буряк здобувачки ІІІ курсу спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» – «Особливості функціонування страхового ринку України під час війни». Діана відмітила, що страхування в Україні регулюється законодавством та здійснюється згідно зі стандартами, що встановлені міжнародними організаціями, а однією з особливостей страхування в Україні є обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Законом встановлені мінімальні суми страхового покриття для цього виду страхування, також в Україні є можливість страхування майна, житла, відповідальності перед третіми особами, медичних послуг, подорожей та інших ризиків. Українські страхові компанії пропонують різноманітні страхові продукти, включаючи страхування життя, депозитів, підприємств, відповідальності працівників та інше.

Безсумнівно, ІІ Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Сучасні економічні перспективи в умовах формування суспільства сталого розвитку» запам’ятається кожному з її учасників. Адже, окрім того, що вона збагатила їх знаннями та досвідом, ще й подарувала незабутні враження.

 

Пресцентр факультету фінансово-економічної і професійної освіти