Факультет фінансово-економічної і професійної освіти запрошує на навчання усіх охочих: відбувся День відкритих дверей

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти > Новини факультету > Факультет фінансово-економічної і професійної освіти запрошує на навчання усіх охочих: відбувся День відкритих дверей

У минулу п’ятницю, 14 травня 2021 р., на факультеті фінансово-економічної і професійної освіти (далі за текстом – ФФЕПО) відбувся он-лайн захід «День відкритих дверей». Участь взяв майже увесь професорсько-викладацький склад факультету, а також майбутні абітурієнти та їх батьки. Модератором заходу був кандидат історичних наук, доцент кафедри економіки, заступник декана з наукової роботи ФФЕПО Євгеній Костик.

За традицією факультету, своєю промовою захід розпочала кандидат економічних наук, доцент, декан факультету Світлана Кучеренко, яка привітала всіх учасників заходу та зазначила, що основною метою діяльності ФФЕПО є забезпечення необхідних умов для отримання здобувачами бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти якісної підготовки наукових спеціалістів вищої кваліфікації, яка ґрунтується на сучасному рівні знань та наукових досліджень, а також вихованні професіоналів, які спроможні успішно працювати в конкурентному середовищі як в Україні так і поза її межами. Поза тим, Світлана Юріївна наголосила, що на очолюваному нею структурному підрозділі здійснюється підготовка фахівців за першим та другим освітніми рівнями (бакалавр та магістр) галузей знань: 05 Соціальні та поведінкові науки (спеціальність 051 «Економіка»), 07 Управління та адміністрування (спеціальність 071 «Облік і оподаткування», 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»), 01 Освіта/Педагогіка (спеціальність 015 «Професійна освіта (товарознавство)», 015 «Професійна освіта (сфера обслуговування)»).

Надалі слово щодо міжнародної діяльності та особливостей проектної роботи на ФФЕПО мала кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, заступник декана з міжнародної діяльності та проектної роботи Тетяна Рибакова. Вона зазначила, що важливим напрямком діяльності факультету є тісна співпраця із зарубіжними навчальними закладами, що базується на укладених договорах.

«Співпраця реалізується шляхом проведення спільних наукових досліджень, участі у наукових проектах, публікації статей у фахових виданнях, забезпеченні мобільності студентів та викладачів України, Білорусі, Латвії, Литви, Польщі, Грузії. Програми співпраці із зарубіжними навчальними закладами передбачають також розширення грантових програм і мобільності викладачів» – зазначила Тетяна Олександрівна.

Поза тим, цікавими та інформативними видалися й виступи кандидата економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і оподаткування, заступник декана з навчальної роботи Юлії Городніченко та кандидата економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і оподаткування, заступник декана з навчальної роботі студентів заочної форми навчання Оксани Перчук, які стосувалися організаційного забезпечення навчальної роботи на факультеті. Юлія Вадимівна та Оксана Володимирівна відзначили те, що деканат здійснює організацію та проведення освітнього процесу на денній та заочній (дистанційній) формах навчання за видами навчальних занять з дисциплін кафедр відповідно до затверджених навчальних планів і графіків підготовки фахівців за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями; забезпечення якості освітнього процесу відповідно до стандартів вищої освіти та нормативних документів; складає розклади навчальних занять, підсумкової атестації, контрольних заходів, здійснює контроль за якістю їх проведення; затверджує індивідуальні навчальні плани та графіків навчальної роботи студентів; організацію обліку успішності та відвідування навчальних занять студентами; моніторинг ведення електронних журналів, аналіз результатів успішності та вживання заходів для підвищення якості навчання і зміцнення навчальної дисципліни студентів; організацію проведення: підсумкового модульного контролю, заліків, екзаменів студентів, участь у проведенні ректорського контролю знань, а також організацію та контроль обліку і звітності з питань успішності та якості навчання студентів, тощо.

День відкритих дверей продовжився аргументованим виступом викладачки кафедри професійної освіти, заступника декана з виробничих питань Марини Калашник. У ньому йшлося про те, щo практика є oбoв’язкoвим елементoм прoфесiйнoї пiдгoтoвки майбутнiх фахівців на ФФЕПО, так як, завдяки ній студенти мають мoжливiсть реалiзувати власнi прагнення, набути сoцiальнoгo дoсвiду, адже кoжен студент ставить перед сoбoю завдання, сутнiсть якoгo пoлягає у перевiрцi власнoї гoтoвнoстi дo майбутньoї самoстiйнoї прoфесiйнoї діяльності, а у прoцесi практики виявляються суперечнoстi мiж наявним i неoбхiдним запасoм знань, щo виступає рушiйним чинникoм безперервнoї самooсвiти.

У свою чергу, про особливості проведення виховної роботи на ФФЕПО розповів старший викладач кафедри економіки, заступник декана з виховної роботи Анатолій Овсієнко. Промовець запевнив усіх присутніх гостей у тому, що система виховної роботи спрямовується на формування належної культури у викладачів, співробітників та студентів факультету, налагодження між ними стосунків у межах етичних норм та базується на загальнолюдських цінностях і загальнодержавних інтересах. Анатолій Миколайович наголосив, що виховна робота серед студентів факультету проводиться згідно планів культурно-масових, громадських та виховних заходів, розроблених соціально-гуманітарним відділом університету, деканатом факультету, студентською радою та кураторами академічних груп.

Зважаючи на прийдешність вступної кампанії, яка має багато змін та новацій, чималий інтерес у майбутніх вступників викликав виступ кандидат педагогічних наук, доцента, заступника відповідального секретаря приймальної комісії нашого університету Сергія Закопайла, який розповів про правила прийому для здобуття вищої освіти у 2021 р. Сергій Анатолійович, у своєму виступі, окремо акцентував увагу на вступі до магістратури, де зазначив, що у 2021 році для вступу в магістратуру необхідно скласти зовнішнє тестування, тож для вступників визначено чіткі терміни проведення іспитів та подачі документів, зокрема: реєстрація на тестування – з 11 травня до 18:00 3 червня; єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) – 30 червня; єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ) – 2 липня; прийом заяв та документів – з 15 липня до 18:00 23 липня.

Більше інформації щодо перипетій вступної кампанії завжди можна знайти на сайті Приймальної комісії нашого університетуhttps://vstup.uhsp.edu.ua/.

У другій частині заходу його модератор, доцент Євгеній Костик висвітлив особливості роботи кафедри економіки, де зазначив, що кафедра економіки функціонує у складі ФФЕПО, акумулює в собі високий науково-педагогічний потенціал університету, є випусковою з підготовки фахівців за першим та другим освітніми рівнями (бакалавр та магістр) галузі знань 05 «Cоціальні та поведінкові науки» зі спеціальності 051 «Економіка».

«Місія кафедри полягає у формуванні та підготовці висококваліфікованих професіоналів з економіки, які володіють сучасним економічним мисленням, здатні формувати теоретико-методологічне підґрунтя розвитку економіки, здійснювати практичне впровадження результатів навчання, а також надати освіту в галузі економіки для подальшого навчання та широким доступом до працевлаштування» – зазначив Євгеній Петрович, який переконаний у тому, що в умовах розвитку як внутрішніх так і зовнішньоекономічних відносин спеціальність 051 «Економіка» є однією з найбільш дохідних, престижних та тією, що користується попитом на ринку праці.

Потім кандидат економічних наук, доцент, заступник завідувача кафедри фінансів, обліку і оподаткування Інна Макарчук, презентуючи свій структурний підрозділ, наголосила, що кафедра, на якій вона має честь працювати, є випусковою з підготовки фахівців за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) освітніми рівнями в галузі знань 07 «Управління та адміністрування» зі спеціальностей 071 «Облік і оподаткування» та 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

«На сучасному етапі важливим завданням роботи кафедри є органічне поєднання навчально-методичної та наукової діяльності професорсько-викладацького складу. Зокрема, викладачами кафедри удосконалюється зміст та методика викладання навчальних дисциплін, а наукова діяльність вчених кафедри спрямована на подальший розвиток фундаментальних пошукових і прикладних досліджень з питань фінансів, обліку та оподаткування» – зазначила Інна Миколаївна.

Аргументованістю та переконливістю відзначився й виступ доктора педагогічних наук, професора, завідувачки кафедри професійної освіти Ірини Доброскок, де вона наголосила, що науково-педагогічні працівники кафедри здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами першого (бакалаврського) «Професійна освіта (Сфера обслуговування)», «Професійна освіта (Товарознавство)», освітньо-професійними і освітньо-науковими програмами другого (магістерського) рівнів вищої освіти «Професійна освіта (Сфера обслуговування)», «Професійна освіта (Товарознавство)» та освітньо-науковою програмою третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти «Професійна освіта» підготовки PhD, докторів філософії. Ірина Іванівна також зазначила, що пріоритетним у реалізації освітніх програм, спеціалізацій кафедри є упровадження компетентнісного підходу, дидактичних моделей і технологій навчання на засадах особистісно орієнтованого, студентоцентрованого підходів, використання ресурсів академічного персоналу у забезпеченні міждисциплінарності. У свою чергу, місією академічної спільноти, груп забезпечення освітніх програм є створення оптимального освітнього середовища, формування компетентності здобувачів, забезпечення умов для загальнокультурного та професійного розвитку особистості, лідерства, ініціативності, підприємництва, врахування і використання регіональних ресурсів і потенціалу історико-етнографічного заповідника міста-музею на Київщині, що веде їх до працевлаштування і формування успішної професійної траєкторії.

На цьому виступи спікерів Дня відкритих дверей на факультеті і не думали завершуватися. Кандидат економічних наук, доцент кафедри професійної освіти Світлана Коваль у процесі свого виступу зазначила, що при прогнозуванні затребуваності професій, потрібно враховувати безліч чинників, і деякі з них передбачити неможливо – зовнішньополітичні відносини, глобальні катастрофи, швидкий технологічний розвиток. На думку Світлани Петрівни, майбутнє стоїть за сучасними технологіями, а відтак залишиться не так багато сфер людської діяльності, в яких потрібно буде працювати людині: медицина, освіта, персональні послуги, домогосподарство, то ж сфера послуг була і буде актуальною.

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти, гарант освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня «Професійна освіта (сфера обслуговування) Любов Басюк аргументовано розповіла про спеціальність 015 Професійна освіта (сфера обслуговування), як перспективний напрям для освіти та працевлаштування. Любов Вікторівна наголосила, що нові вимоги ринку праці потребують перегляду змісту професійної підготовки відповідної категорії фахівців, адже вітчизняний ринок послуг зміцнює свої позиції, адаптуючись до нових форм функціонування економіки, інноваційних форм і методів управління, що й зумовлює використання світового педагогічного досвіду з метою перебудови системи професійної підготовки фахівців сфери обслуговування, а відтак професійна компетентність фахівця у цьому контексті є фундаментальною передумовою успішної професійної діяльності людини у виробничих структурах майбутнього та здатна забезпечити ефективне подолання розриву між вимогами сфери послуг та можливостями професійної освіти.

Продовжила популяризувати спеціальність «Професійна освіта (товарознавство)» й кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри професійної освіти, гарант освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня «Професійна освіта (товарознавство)» Наталія Ржевська. У своїй доповіді на тему «Можливості і перспективи працевлаштування бакалаврів і магістрів спеціальності «Професійна освіта (товарознавство)» в сучасних пандемічних і посткризових умовах» доповідачка наголосила, що попит на товарознавців був і буде, адже він задіяний майже у всіх сферах життєдіяльності людини: організує раціональне товаропостачання торгових об’єктів; планує транзитне завезення товарів у роздрібну мережу; вивчає постачальників товарів і вибирає найбільш раціональні форми господарських та комерційних зв’язків з ними; організує вивчення попиту населення на товари та аналізує його динаміку; веде облік товарних фондів та контролює виконання постачальниками договірних зобов’язань; готує необхідні документи для пред’явлення претензій до постачальників за порушення або недотримання умов договорів; визначає з урахуванням характеру товару спосіб, за яким здійснюється контроль його якості; розробляє пропозиції щодо формування асортиментної політики торговельного підприємства, вивчає структуру товарних запасів і вживає заходів щодо прискорення обороту товарів, скорочення товарних втрат та ін.

Про роботу студентського самоврядування на ФФЕПО розповіла студентка ІІ курсу, голова студентської ради факультету Яна Артеменко, принагідно наголосивши, що основними завданнями студентського самоврядування факультету є: забезпечення і захист прав та інтересів студентів, зокрема стосовно організації навчального процесу; забезпечення виконання студентами своїх обов’язків; сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів; сприяння створенню відповідних умов для проживання і відпочинку студентів; сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об’єднань, клубів за інтересами; організація співробітництва зі студентами інших вищих навчальних закладів і молодіжними організаціями; сприяння працевлаштуванню випускників та сприяння проведенню серед студентів соціологічних досліджень.

Крім того, важливим доповненням до заходу стали виступи здобувачів освіти та випускників освітніх програм, демонстрація відеоролика про Університет Григорія Сковороди в Переяславі, відеоматеріали кафедри професійної освіти: ресурсне забезпечення підготовки майбутніх бакалаврів і магістрів за освітніми програмами «Професійна освіта (сфера обслуговування)», «Професійна освіта (товарознавство)».

Видається, усі гості заходу отримали ґрунтовні роз’яснення щодо новацій вступної кампанії 2021 року, ознайомилися із особливостями організації навчального процесу, спеціальностями, освітніми програмами та перевагами навчання, мали змогу побачити навчальний заклад зсередини під час відеоекскурсій. Після цього, кожний учасник зміг перейти за посиланням на університет, факультет та кафедри, аби детальніше ознайомитися із спеціальностями.

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти щиро дякує усім учасникам заходу за співпрацю. Бажаємо майбутнім фахівцям зробити правильний вибір. Обіцяємо, що якщо ним стане Університет Григорія Сковороди в Переяславі, і зокрема факультет фінансово-економічної і професійної освіти – ви не пошкодуєте.

Прес-служба факультету